mirasgruppfyra.blogg.se

Källkritik och slutsats - England

 

Ne.se
Ne.se kan kallas för en primärkälla då det är en hemsida på internet som är ett uppslagsverk. Artiklarna och informationen som finns på ne.se är skrivna av experter inom det område som texten handlar om. När de hänvisar till någon källa använder de sig av böcker och avhandlingar. Dessa källor kan i sin tur behöva kollas upp eftersom det är svårt att veta vad det är för böcker. Ragnar Hall är skribenten för texten om Storbritannien. Om man vill veta mer om vem han är går det att kontakta Ne.se.
Texterna är objektivt skrivet och är därför inte heller vinklad.
Källan är användbar för mig då det handlar just om England.

 

Landguiden.se
Är en välkänd sida på nätet som skolan rekommenderar och uppdateras löpande av redaktörer på Utrikespolitiska Institutet som följer utvecklingen i världen. UI är en oberoende institut för forskning om utrikespolitiska frågor. Deras syfte är att förbjuda och främja intresset för utrikespolitiska frågor.
För att se när sidan senast är uppdaterad är det bara att skrolla ned. De sidor jag använt mig av är uppdaterade tidigare under året, några få är också uppdaterade under 2012. I och med att de är uppdaterade så pass nylige så bör informationen stämma.

Man kan lätt läsa på landguden om deras källkritik som gör att tilliten till sidan stärks eftersom de själva skriver ut vart de har tagit och hur de får tag på informationen.  Redaktörerna kolla i mängder av artiklar och fakta och prövar innehållet innan de publicerar det på landguiden. Källor som Världsbankens datorbas, årsraporter ifrån Amnesty International och nyhetssidor används.
 Landguiden är inte en primärkälla utan en sekundärkälla då de använder andras information till sin hemsida. De har relevans, då det som står på sidan är om det man söker information om.            

 

Medialized A film by Johan Romin och Erik Sandström 2011

Filmen har en tendens att välja att bara visa de dåliga sidorna hos massmedian och inte de bra. Filmen går inom ämnet massmedia, men den är vinklar mot det dåliga i median. Den gjordes år 2011 vilket är två år sedan, så relativt ny är den. Men på två år hinner det ändå hända ganska mycket i mediavärlden. Johan Romin jobbar på UR, men vem Erik Sandström är och vad han jobbar med går inte att få fram. Att Johan Romin jobbar på UR – Utbildningsradion visar på att filmen är gjord för att utbilda personer runt om i världen om hur massmedian ser ut i. 

 

Dm5 Europa och Centralasien – Storbritannien MR – rapport.
Dessa texter skrevs under 2010 och 2007 vilket gör att det kan ha förändrats mycket under de åren som har gått sedan dess. Tiden kanske inte stämmer så bra in i detta fall. Det man kan gör är att när nästa rapport kommer ut (den ska komma detta år) så kan man jämföra alla tre och se om något stämmer i år också. Utrikesdepartementet är ett av departementen som finns i Sveriges riksdag och arbetar med kontakt till andra länder. De har hand om mänskliga rättigheter, vilket är precis det som rapporten handlar om.  Rapporten är också inriktad på Storbritannien och inte blandad med flera länder.
Texten är i vissa fall inte en primärkälla då de hänvisar till andra rapporter i vissa stycken. 

 http://news.sky.com/story/921194/mp-smacking-law-partly-to-blame-for-riots
Sky News
Sky News är en brittisk nyhetskanal, den vänder sig till brittiskpublik och inte till en internationell. Tidningar i Sverige hänvisar till kanalens hemsida i sina artiklar. Artikeln om barnaga är skriven i januari 2012, ungefär ett år sedan.  

Dn.se
DN är en trovärdigkälla då det är en av våra största nyhetstidningar. Tidningen är oberoende och liberalistisk. Att den är liberalistisk kan få konsekvenser, men när det gäller barnaga i England är det svårt att tro att de skulle vinkla detta till en liberalistisk syn. DN är beroende av media från England då de hänvisar till brittiska nyhetshemsidor i sina artiklar.
Svenska tidningar hänvisar ofta till tidningar runt om i världen där de har fått information ifrån. Därför blir tidningen oftast också en sekundärkälla.   

Aftonbladet
Aftonbladet är en kvällstidning det vill säga att deras nyheter ibland är överdrivna för att läsarna ska få en bra historia att läsa om. Dessutom är texten om ungdomsfängelset från år 1998, det gör att det är svårt att förlita sig på de uppgifter som står i artikeln.

Därför demokrati – Sveriges Riksdag. / Riksdagen - Avskaffande av monarki

Därför demokrati är tryckt år 2010 och skriven av riksdagen. Därför demokrati är ett studiematerial för att lära ut om hur demokrati fungerar i Sverige och i resten av världen. 

 

Avskaffande av monarki är skriven 2011, det jag har använt mig av från texten går att hitta på flertal källor, vilket gör att man litar på den informationen. Riksdagen styrs av Sverige regering och därför antar man att de är objektiva men texter är skriven endast av vänsterpartister. De kan rikta informationen som de vill och åt vänster för att gynna sitt parti.  

 

Riksdagen kan vara en sekundärkälla eftersom att det ofta är en annan person som skriver än den som kom på det. För att skriva om demokrati så krävs det att man hämtar information någonstans ifrån för att få en vidare syn på ämnet. Men riksdagen sitter på lagar vilket är en sorts primärkälla. Om det är samma person som stiftar lagen som sedan skriver en text om samma ämne så bör det kunna ses som en primärkälla.

 

 

 

http://www.regeringen.se/sb/d/1522/a/11610
Texten är uppdaterad som senast den 24 april 2013, alltså uppdaterad nyligen.
Då det är regeringen som är med och stiftar lagar så bör det vara en säker källa, då texten handlar om hur processen går till när man stiftarlagar. Texten är objektivt skrivet utan personliga åsikter.
Eftersom att regeringen är de som styr Sverige, så kan informationen vara vinklad för att få Sverige att se bra ut som land.

Wikipedia
Wikipedia är en riktig andrahandskälla då vem som helts kan gå in och skriva, därför är det också lätt att felaktig information kommer upp på hemsidan. För att komma till en möjlig primärkälla kan man följa fotnoterna på wikipedia, men man kan komma till ännu en sekundärkälla. 

Slutsats

Som en början tror man att England är ett land som är perfekt, men ju mer man dyker in i landet så inser man att det kanske inte är perfekt. De är en demokrati, de kan man inte gå miste om. De uppfyller flera av mina krav på ett demokratiskt land.
Men när jag kom till mänskliga rättigheter och läste om barnen som får stå ut med att bli slagna av föräldrar och att det är lätt för dem att hamna i fängelse, så slog det mig att landet hade sina svaga punkter. Jag är helt emot barnaga och tror inte att de kan hjälpa föräldrarna att få väluppfostrade barn som inte ansluter sig till ”fel” gäng i samhället. Jag tror snarare att föräldrarna kanske behöver prata med barnen om det är så att de hamnar i en krets av vänner som inte är bra för dem. Om barn blir slagna som små tror jag att de lär sig att det är helt okej att slåss. Alla människor har olika värderingar och därför tycker man ofta att flera gör fel fast att dessa inte tycker det enligt sina värderingar vilket bygger upp stora konfliker.

Att Englands media har hamnat i blåsväder flera gånger tycker jag egentligen inte är så konstigt. Tidningar gör allt för att få den bästa nyheten, de gör de säkert även här i Sverige. Det är såklart fel det som de gör med att avlyssna telefoner och muta poliser, enligt mig är det bra att de blev påkomna med detta och att just i detta ögonblick pågår en rättegång mot flera chefer. Jag håller även med Fraser Nelson om att landet förlorar sin pressfrihet om politikerna sätter igång Leveson rapporten.

  

 

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: