mirasgruppfyra.blogg.se

England - Demokrati

Det finns många punkter och kriterier för vad som är demokratiskt och inte. England är ett land som uppfyller många av dessa punkter. Ett land som tex. Nordkorea skulle kunna hämta lite inspiration ifrån England. Jag har valt ut dessa kriterier då jag anser att det här är de som är viktiga i ett demokratiskt samhälle.

Regelbundna val:
Att ha regelbundna val bidrar till ett mer demokratiskt samhälle, enligt mig. Det är viktigt att folket får vara med och bestämma och göra sin röst hörd inom politiken då det sker val i landet. Att ha just regelbundna val är viktigt ifall ett dåligt parti sitter på makten. Då har folket chans att rösta bort detta parti i nästa val.
Ifall valåren är för sällan finns det chans att partierna hinner göra fler förändringar, som i vissa fall kan vara beslut som påverkar landet och befolkningen negativ, utan att folket kan göra något åt detta.

 Men att ha val ofta kan göra att det inte blir bättre, det heller. Eftersom det är många moment som ska göras under lagstiftningen. Först ska en proposition eller motion komma till regeringen, därefter startas en utredning inom frågan. Ett betänkande skickas till myndigheter, organisationer, kommuner och andra intresserade som blir berörda. Regeringen skriver också ett utkast på lagen och bearbetar sedan förslaget som en av riksdagens utskott lämnar synpunkter på. Därefter röstar regeringen om den nya lagen ska tillämpas.[1] Om mandatperioden är för kort finns det risk att regeringen inte hinner skapa nya lagar innan ett nytt parti ska ta över och påbörja sina förändringar.

I England får högts fem år gå mellan valen och det är premiärministern som bestämmer när valet ska ske.[2]

Lika inför lagen:
I det demokratiska samhället ska alla anses vara jämnlika. Och därför även inför lagen. Det är domstolarnas uppgift att se till så att alla blir betraktade lika inför lagen.[3]
Man kan tro att vi i Sverige är Lika inför lagen men det stämmer inte, kungen har åtalsimmunitet. Han kan gå runt och mörda folk eller köra för fort utan att kunna bli straffad.[4] Däremot så är vi ”normala medborgarna” lika inför lagen. Tänk om något skulle hända med kungen och han började döda folk. Hur skulle vi stoppa honom om han inte kan dömas?
 Om England har liknande lagar för sin drottning eller kung framstår inte på någon hemsida. Men landet är väldigt patriotiskt och tycker att kungahuset är viktigt. Därför skulle det inte förvåna mig om även dem har så att kungahuset inte kan bli straffat.
 

Allmän och lika rösträtt:
Demokrati innebär folkstyre därför är det viktigt med rösträtt. Hur skulle folket få vara med och styra om det inte fanns? Lika rösträtt hänger ihop med grundprincipen om alla människors lika värde. Då allmän och lika rösträtt menar att alla ska vara lika mycket värda i rösterna. Att det inte ska spela någon roll om man är vit, svart, homosexuell, man eller kvinna, allas röster ska väga lika mycket.  

För att få rösta i England måst man vara 18 år, det vill säga samma ålder som i Sverige.[5]
England var inte så mycket senare efter Sverige med allmän och lika rösträtt. År 1928 var det första valet med lika rösträtt, däremot hade kvinnor fått rösta något år tidigare men det var inte jämlikt under de åren.[6]

Yttrande frihet/Tryckfrihet:
Det här kriteriet är viktigt enligt mig för att få länderna att gå framåt. Har man inte rätt till information genom tidningar och nätet är det svårt att bilda sin syn på omvärlden. Utan en personlig syn på omvärlden är det svårt att komma på idéer eller ”härma” från andra och få landet att gå framåt.
Yttrandefriheten är en av de mest grundläggande rättigheter i ett demokratiskt land. För att en politisk process ska fungera så demokratiskt som möjligt är behövs det att man ska få ha sina egna åsikter och få uttrycka denna, så länge som den inte är kränkande, hets till diskriminering eller våldshandlingar. Åsikten får inte heller ge negativa konsekvenser för enskilda personer eller för samhället.[7]   

I England råder det yttrande- och tryckfrihet. Detta finns i lagen om mänskliga rättigheter som grundades 1998.[8] Men vad tidningar får publicera begränsas efter lagar. De får inte publicera något som kan störa en rättslig process. De får inte heller använda sig av förtal eller sekretess belagt material.[9]

Fri partibildning:
Med fri partibildning kan fler få uttrycka sin åsikt genom att starta partier som står för detta. Det är ett sätt att påverka politiken men också hela samhället. Med fler partier blir det fler politiska perspektiv och det blir lättare att hittar ett parti som har lika åsikter och tankar som en själv.
Med bara ett parti blir det ingen riktig demokrati då det inte blir folkstyre. Utan det blir staten som väljer vem som ska sitta i regeringen, fast att medborgarna får rösta.

 Med flera partier går det  också att organisera opinionsbildningen. Om man inte hade fått starta partier skulle de befintliga partierna få monopol på politiska åsikter.

England har två stora politiska partier, Labourpartiet och Konservativa partiet. Det är dessa två som oftast brukar få komma till makten efter ett val. [10] I England uppkom parlamentarismen och inom den parlamentariska demokratin ingår det fri partibildning och opinionsbildning.[11] I England är det dessutom så att valet genomförs med ett majoritetsvalssystem i enmansvalkretsar, det vill säga att även en person utan parti bakom sig kan ställa upp i valet. 

 


[1] http://www.regeringen.se/sb/d/1522/a/11610

[2] Landguiden

[3] Därför demokrati – Sveriges Riksdag.

[4] http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Avskaffande-av-monarkin_GZ02K314/?text=true

[5] Landguiden.se

[6] wikipedia

[7] http://www.manskligarattigheter.se/sv/de-manskliga-rattigheterna/vilka-rattigheter-finns-det/yttrandefrihet

[8] DM5 Europa och Centralasien-Storbritannien MR – rapport

[9] Landguiden.se

[10] Landguiden.se

[11] wikipedia

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: